Möt Alex – Chief System Architect på Twiik

Möt Alex Chief System Architect på Twiik

Alexander (eller Alex som vi kallar honom) Cugler jobbar som Chief System Architect på Twiik och har varit i bolaget sedan starten. Häng med när vi lär känna honom lite bättre!

Hej Alex, berätta kort om dig själv och din bakgrund!

Jag heter Alex och 43 år gammal. Jag är född i Helsingborg, men har bott i Stockholm så länge jag kan minnas. Spenderar gärna min tid med vänner i stan varvat med lugnet i min lilla stuga på landet.

Berätta om din roll och vad du gör här på Twiik!

Jag är en av grundarna till bolaget och jobbar numera som Chief System Architect vilket innebär att jag håller koll på att visionen med företaget och de tekniska lösningarna harmoniserar. Lite som en brygga mellan vision och teknik kan man säga. Jag är en av dem som sitter på vårt kontor i Stockholm. Jobbet innebär bland annat att designa och klura ut nya funktioner och lösningar, se till våra kunders behov och problem och tänka ut hur vi bäst hjälper dem tekniskt. Det innebär också att ha ett öga mot framtiden och branschen för att lista ut vilka tekniker och behov som kan finnas om 5-10 år. Det är en spännande bransch där mycket händer tekniskt. Hälsa och träning är i fokus vilket är kul att bidra till.

Hur kommer det sig att du valt att jobba med just ditt område?

Som barn älskade jag att uppfinna saker, plocka isär saker och bygga nytt av delarna. Efter gymnasiet så utbildade jag mig konstigt nog till jurist med lite ekonomi och psykologi inslängt på det, men har aldrig praktiserat detta. Under studietiden hände det väldigt mycket med teknik och webb vilket intresserade mig mycket mer – så jag startade en webbyrå istället. Det som intresserar mig är problemlösningen och skapandet av saker och funktioner. Det kan vara fysiska saker, men jag har riktat in mig på det digitala. När studierna var slut så fortsatte jag med mitt bolag. Under militärtjänstgöringen några år tidigare hade jag blivit väldigt god vän med en kille som hette Tomas som brann för träning. Han var duktig programmerare och vi kom på att vi skulle göra en digital träningsdagbok då detta inte fanns på den tiden. Vi började med detta och drev det under flera år och tjänsten förändrades på många sätt under årens lopp. När bolaget är litet så är man ju både support, vd, städare och svarar i telefonerna. 2013 såg vi att coachningen och instruktionen var en stor del av användarnas önskemål och kompletterade systemet med sådana funktioner. Detta blev fröet till det som numera är Twiik Coach. 

Det som intresserar mig är problemlösningen och skapandet av saker och funktioner.

2017 mötte vi det härliga gäng som hette Twiik och valde att slå våra påsar ihop med dem. Sedan dess är jag en stolt del av Twiik-familjen. Man kan kort säga att jag aldrig har jobbat med något annat även och har nog varit med i den digitala träningsbranschen så länge den har existerat.

Vilken träningsform är din favorit och varför?

Jag är nog ganska enkel när det kommer till träning. Jag gillar att gå på gym och att ta powerwalks. Har försökt med löpning många gånger, men det är inte min grej. Även testat kampsport och diverse klasser på gymmet mm, men aldrig fastnat.  Att gå med väldigt högt tempo och lyssna på pod/ljudbok passar mig bättre och att på gymmet verkligen få ta i tills det inte går mer tycker jag är ganska befriande och nollställer huvudet på ett skönt sätt. Sen är jag ju en sån där typ som inte ger mig ut i vilket väder som helst utan håller träningen inomhus när jag högst godtyckligt bedömer vädret som inte bra nog.

Har du någon speciell talang du vill dela med dig av?

Oj svårt. Jag kan lösa Rubiks kub och har skrivit en låt på piano. Räknas det som talanger?

Twiik